a fajta Burgundiából származik. A genetikai elemzés kimutatta, hogy valószínűleg a Pinot noir és a Heunisch közötti spontán keresztezés eredménye. Eredetileg úgy gondolták, hogy a Pinot Blanc mutációja, ezért Franciaországban Pinot Chardonnay vagy Gamay Blanc néven emlegették. Az osztrák Stájerországban Morillon, Elzászban Weisser Clevner néven.
A fajta színe világossárga, a zöldessárgától az aranysárgáig terjedő színű
A bor illata intenzív, testes, harmonikus , zöld alma, körte, akác, citrusok, őszibarack, mangó, banán, dinnye, ananász, tejszín, vaj, méz, karamell, mogyoró, acélos jegyek, ásványok, pörkölés..
Íz Testes, hosszan tartó, enyhén fűszeres, elegáns savakkal, ásványos, tűzköves, fanyar ízzel
Bor és étel A bor ünnepi alkalmakra alkalmas. Jól kiegészíti a sűrűbb leveseket, a fehér húsos ételeket és a krémes mártásokat. Pástétomokhoz és tenger gyümölcseihez is alkalmas. Steakkel is elbánik. Kerülje az olajos halakat és az ecetet.