Régi fajta, nagy valószínűséggel Ausztriából származik, amint azt a valaha használt "Mouhartsrebe" név is jelzi a Mangartsberg hegyvidék alapján, az osztrák Grüner Veltliner nevet csak 1855 óta használják. Korábban főként a Grüner Muskateller vagy Weißgipfler elnevezést használták. Morva területén is korábban használták a Bělošpičák vagy Muškatel nevet.
Ennek a fajtának a borának színe világoszöldtől zöldessárgáig terjed.
A bor illata friss, átható.
A bor íze közepes testű, gyümölcsös tónusokkal, kiegyensúlyozott, friss, magasabb kellemes savtartalommal, hársfavirág, enyhén keserű mandula, bors, érett boroknál egzotikus gyümölcs.
Bor és étel: A Zöld Veltelini borok alkalmasak a mindennapi étkezéshez. Víz hozzáadásával, mint a fröccs, csillapítja a szomjat. A zöld veltelini szélesebb körű ételekkel is párosítható. A fiatal borok hideg húsokhoz alkalmasak, az érett borok marhahúshoz és semleges mártásokhoz.